Telefoongebruik

Gebruik mobiele telefoon locatie Kruisweg

Telefoons zijn - in de klas - de gangen - en de toiletruimten niet toegestaan op de locatie Kruisweg. Natuurlijk mogen ze wel gebruikt worden in de kantine, in de hal beneden en op het schoolplein. We willen benadrukken dat er niet gefilmd mag worden in deze ruimtes. Het verspreiden van deze filmpjes is verboden.  Voordat de leerlingen naar de lessen gaan dienen de telefoons opgeborgen te worden in de kluisjes.

Waarom? 
Het is belangrijk dat tijdens de les iedereen gefocust is op de lesstof en de leerlingen zich weer meer richten op persoonlijk contact met vrienden en vriendinnen: praat weer met elkaar! We zien het ook als onze taak een bijdrage te leveren aan het verminderen van de smartphoneverslaving onder jongeren. De gevolgen van deze vorm van verslaving zijn enorm.

Nood
In geval van nood zijn de leerlingen altijd bereikbaar via het algemene nummer van de Kruisweg. De receptioniste en conciërge zorgen dat de leerling de informatie direct ontvangt. Heeft een leerling een persoonlijke situatie waardoor hij of zij bereikbaar moet zijn dan staan wij er zeker voor open om toestemming te verlenen voor het meenemen van de telefoon naar de lessen.  Bespreek het met de mentor/ leerling-coördinator.  

Smartphoneverslaving 
Met betrekking tot de smartphoneverslaving: onderzoek wijst uit dat de gevolgen van het eindeloos checken van mobieltjes desastreus zijn. Iemand die vaak op zijn telefoon kijkt, heeft meer kans op depressieve gevoelens, ontwikkelt minder inlevingsvermogen en is minder creatief. Mede hierdoor hebben we ons beleid aangepast.

Sancties                   

We hanteren de volgende regels bij een overtreding: 

  • 1e en 2e overtreding mobiel inleveren bij de receptie; 
  • 1e en 2e overtreding aan het einde van de dag de telefoon ophalen bij de receptie om 16.30 uur;
  • bij de 3e overtreding gaan we met de ouders in gesprek over een passende maatregel.  

Vragen 
Neem contact op met een teamleider.