De meeste leerlingen in de eindexamenklassen hebben de keuze voor een vervolgstudie inmiddels gemaakt. Dat was met de door corona gesloten mbo’s, hbo’s en universiteiten een lastige klus, want naast harde feiten spelen live kennismaken met docenten en studenten, sfeer proeven op een campus of leslocatie en letterlijk voelen aan vervaardigde producten, een minstens zo belangrijke rol.

Om de leerlingen toch een goede keuze te laten maken, besloot de Zeeuwse havo/vwo-decanenkring de krachten nog meer te bundelen! Samen staan we sterk en hebben we een veel groter aanbod was de conclusie na een verkennende vergadering: de Zeeuwse Beroepenspeeddate was geboren. 

Een studie kiezen is voor deze generatie dus nóg lastiger dan voor corona. En het wás al zo moeilijk. Er is immers gigaveel keuze en die beroepen waarvoor je opgeleid wordt, wat houden die eigenlijk precies in? Voor heel veel leerlingen is dat tasten in het duister. Ja, het beroep van leraar, daar hebben ze wel een redelijk beeld van. En met iets meer geluk weten ze wat het beroep van hun vader, moeder of ander familielid inhoudt. Om wat licht in deze duisternis te brengen vertellen zo’n honderd beroepsbeoefenaars uit de regio wat hun beroep inhoudt. 

Niet ontstaan uit het ‘moeten’ samenwerken maar met de visie van krachten bundelen, is dit idee gegroeid tot een samenwerking tussen de Zeeuwse scholen en het bedrijfsleven. Ooit begonnen in Zeeuws-Vlaanderen omvat de ZBSD inmiddels ook alle Walcherse en een enkele Bevelandse havo/vwo-school. Met slimme software worden op 8 maart zo’n duizend Zeeuwse leerlingen online in contact gebracht met hun keuzes uit minstens honderd verschillende beroepen. De beoefenaars daarvan, vooral ouders van de deelnemende scholen, vertellen enthousiast over alle ins & outs van hun beroep en over het studiepad dat zij hebben bewandeld. Het is voor de leerlingen een eerste kennismaking met een beroep. Doorgaans gaan de leerlingen daarna een dag sfeerproeven bij een bedrijf naar keuze, maar door corona is dat nog even afwachten. De decanen verwachten dat de Zeeuwse Beroepenspeeddate de keuze van de juiste beroepsstudie zal vergemakkelijken. Een verkeerd beeld van een beroep wordt bijgesteld of bestaand enthousiasme aangewakkerd. Dat vergroot de succeskansen van de toekomstige studenten, waarmee het aantal studie-uitvallers of studieswitchers afneemt. En dat is hun heel veel waard.