Je gaat naar de middelbare school! Harstikke leuk, maar er gaat ook heel veel veranderen dus je hebt waarschijnlijk veel vragen. We hebben zoveel mogelijk vragen voor je op een rijtje gezet. 

Algemene vragen

Werk ik alleen met boeken? 

We werken op onze school met boeken en chromebooks. De chromebooks zijn eigendom van school en gebruikt de leraar in de les wanneer het nodig is. 

Hoe spreek ik een leraar aan?

Je zegt meneer of mevrouw tegen je leraren. Ook heb je naast je leraren een mentor. De mentor begeleidt je het hele jaar. Je maakt al kennis met je mentor en je klasgenoten voor de zomervakantie.

Hoe krijg ik een kluisje?

Elke leerling krijgt aan het begin van het schooljaar een kluisje. 

Activiteiten

Is er een speciale introductie voor brugklassers?

Ja, voor de brugklassen is er een speciale introductie.
Voor de zomervakantie heb je al een introductieprogramma waar je je klasgenoten en mentor al leert kennen. We lopen ook door de school en laten je de school zien. Aan het begin van het schooljaar leer je elkaar beter kennen door allerlei leuke activiteiten met elkaar te ondernemen.

Zijn er veel schoolfeesten of klassenavonden?

We organiseren schoolfeesten. Daarnaast hebben we allerlei vieringen, activiteiten en uitstapjes door heel het jaar heen. Voor sommige vakken wordt er wel eens een activiteit gepland. Denk bijv. aan een museum of een bezoek aan een bedrijf.

Rooster

Hoe ziet mijn rooster eruit? 

Elk lesuur (of blokuur) heb je een ander vak. Bij elk vak heb je ook een andere leraar en zit je in een ander lokaal. De tijden van het rooster staan op de website onder het kopje “Informatie voor leerlingen”. 

Hoe weet ik mijn rooster?

In het systeem Zermelo staat je rooster. Je kunt het vanaf je telefoon via de Zermelo-app of com¬puter bekijken. Roosterwijzigingen worden in het systeem verwerkt. 
Wijzigingen worden zichtbaar in de Zermelo App.

Hoe laat ben ik uit?

Elke klas heeft een eigen rooster. De lessen die worden ingeroosterd kunnen verschillen van het eerste uur tot en met het achtste uur. Het verschilt per dag hoe laat je begint en hoe laat je uit bent. Je moet elke dag tot 16.05 uur beschikbaar zijn. 

Heb ik vrij als de leraar ziek is?

Onderling vangen leraren wanneer mogelijk, elkaars lessen op wanneer iemand ziek is. 
Lukt het niet om een vervanger te vinden dan wijzigt je rooster. We proberen altijd het rooster zo goed mogelijk aan te laten sluiten zodat je geen tussenuren hebt. 

Zijn er tussenuren?

In de onderbouw komen tussenuren zelden voor. In de bovenbouw is een tussenuur onvermijdelijk doordat elke leerling een persoonlijk rooster heeft. 

Pauzes

Wat doe je in een pauze? 

Je hebt nu pauze met veel andere leerlingen tegelijkertijd. Op de Breeweg heb je een eigen brugklasaula. Gelukkig zijn er daarnaast genoeg plekken waar je even rustig kan zitten en eten.

Hoe vaak heb ik pauze?

We hebben elke dag korte pauzes en een langere pauze tussen de middag. 

Wat verkopen ze in de kantine?

De kantine wordt beheerd door Catermaat en is een ‘gezonde kantine’. Tijdens de pauzes kan je terecht voor broodjes, fruit en drinken. 

In de klas

Met wie zit ik in de klas?

Je maakt voor de zomervakantie al kennis met je klasgenoten en mag ook aangeven met welke vriendjes en vriendinnetjes je in de klas wil. 

Staan de tafels in rijtjes of in groepjes?

Het verschilt per leraar of je twee aan twee zit of in groepjes werkt. Het heeft te maken met de soort les die de leraar wil geven.

Wat moet ik doen als ik de weg kwijt raak in de school?

Je loopt nooit alleen, vraag het aan andere leerlingen of spreek de conciërge aan in de gang. Iedereen staat klaar om je te helpen. Je loopt ook vaak samen met je klasgenoten naar de volgende les.
 

Hoe werkt het rooster?

In je rooster staat welk vak je op welk uur hebt en in welk lokaal. Zo weet je waar je elk lesuur moet zijn en welke boeken je mee moet nemen voor die dag. In Zermelo kan je zien hoe je rooster eruit ziet en of er wijzigingen zijn.

Hoe lang duurt een les?

Iedere les duurt 50 minuten. Soms heb je een blokuur, dat is dan 2x 50 minuten. Bij een verkort lesrooster heb je 45 minuten les. 

Mag ik eten, drinken of snoepen in de klas?

Je mag in de lessen niet eten, drinken of snoepen. 

Mag ik op mijn mobieltje in de klas?

Mobieltjes moeten tijdens de les op de Kruisweg in je kluis. Op de Breeweg moeten ze in je kluis of tas.

Boeken

Hoe krijg ik mijn boeken?

Om de boeken te bestellen ontvang je eind juni-begin juli een brief met bestelinformatie van Iddink. De boeken moet je zelf via hun site bestellen, Iddink bezorgt de boeken bij jou thuis. We raden je aan om je pakket altijd goed te controleren. Klopt het niet of is een boek beschadigd, neem dan contact op met de boekhandel. 

Moet ik mijn boeken kaften?

Ja, het is verplicht om je boeken te kaften. 

Moet ik al mijn boeken elke dag meenemen? 

Je neemt zelf al je boeken mee die je nodig hebt voor die dag. Je boeken liggen niet meer allemaal op school. Gelukkig hoef je niet de hele dag met zo’n zware tas te lopen, want er zijn ook kluisjes waar je de spullen in kan doen.