Vmbo basis leerlingen van de onderbouw zijn dit schooljaar bij Nehalennia locatie Kruisweg gestart met een nieuw vak: Junior Company. Ondernemende vaardigheden, samenwerken en zelfstandig leren d.m.v. verschillende projecten staat centraal. Dinsdag 6 december wordt het eerste deel afgesloten met de door de leerlingen georganiseerde foodtruck festival ‘Around the World’.

Het eerste thema van het nieuwe vak is Around the world, een wereld vol culturen. De leerlingen hebben de opdracht gekregen zelf een Foodtruck festival te organiseren op 6 december. In de pauzes voor de leerlingen en ’s avonds voor de ouders. De leerlingen hebben zelf recepten gekozen en maken hapjes met lekkernijen van verschillende landen bij de afdeling Foodlab. Ook bouwen ze zelf de foodtrucks bij de afdeling Techniek. Bij Dienstverlening hebben ze de uitnodigingen gemaakt en bij Kunst zijn ze aan de slag gegaan met traditionele klederdracht passende bij verschillende culturen en kleden ze het evenement aan.

 

Leerlingen leren veel van deze lesvorm

Docent Marjolein van Elsacker: We merken echt dat de leerlingen veel leren van deze lesvorm. Ze zijn allemaal met een doel bezig iets moois neer te zetten en werken veel samen. We zetten de leerlingen in hun kracht om hun talenten en vaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast leren we ze meer bewust te zijn van hun omgeving en maatschappelijk betrokken te zijn door een goed doel te koppelen aan dit project.

Leerling Lieke Janssen: De lessen van Junior Company zijn erg afwisselend en er is veel ruimte voor onze eigen ideeën. Fijn dat ik me kan inzetten voor de Voedselbank, er zijn veel mensen zonder eten en ik hoop dat we deze mensen op deze manier een fijne kerst kunne bezorgen.

Naast de foodtrucks gemaakt en voorzien van lekkernijen van de leerlingen zijn ook externe foodtrucks van de partij. Catermaat, IJsfiets Walcheren en collega’s maken wat en gaan dit verkopen.

 

Opbrengst naar goede doel

Leerlingen bewust maken van het feit dat eten kopen niet voor iedereen mogelijk is, vindt Nehalennia belangrijk. De opbrengst van het foodtruckfestival gaat daarom naar Voedselbank Walcheren. De Voedselbank heeft een gastles gegeven dat heeft bijgedragen aan het bewustzijn van de leerlingen. Maandag 12 december gaan ze de cheque van de opbrengst overhandigen aan Voedselbank Walcheren.