Onze school heeft de subsidie voor het schoolmaaltijdenprogramma van het Rijk ontvangen.
Zeeuwse scholen zijn enthousiast over het schoolmaaltijdenprogramma van het Rijk. Via dat programma kunnen leerlingen die dat nodig hebben een gratis maaltijd krijgen, thuis of op school. Het is gezond voor de leerlingen en bovendien kunnen ze zich zo beter concentreren op hun lessen.

Artikel Omroep Zeeland

"Wij vinden het heel belangrijk dat alle leerlingen de mogelijkheid hebben om de dag te starten met een goed en gezond ontbijt. Want een volle maag zorgt ervoor dat je een hele dag goed kunt leren en presteren, maar ook dat je lekker in je vel zit", aldus Nienke Bezuijen, coördinator Gezonde School op Nehalennia.

Het is belangrijk dat leerlingen ontbijten

Het ontbijt bestaat volgens Bezuijen uit verschillende soorten bruin brood met beleg, crackers en rijstwafels. Daarnaast liggen allerlei snackgroenten, zoals worteltjes, tomaat en komkommer. En ook staat er yoghurt met muesli op tafel. De school hoopt met dit initiatief een positief signaal af te geven naar leerlingen, zodat ze zelf ook thuis gaan ontbijten. "Het hoeft natuurlijk niet elke ochtend zo uitgebreid, maar het is wel belangrijk dat ze ontbijten. Dus hopelijk doet goed voorbeeld, goed volgen."

We delen we elke dag ook gratis fruit uit en verantwoorde tussendoortjes

Naast het organiseren van een gezamenlijk ontbijt wordt het geld ook besteed aan een lunch voor leerlingen die hiervoor in aanmerking komen. "We hebben momenteel zo'n veertig leerlingen die elke dag een lunch krijgen op school." Daarnaast heeft de school volgens Bezuijen ook een voorbeeldfunctie naar alle leerlingen. "Dat willen we ook op het gebied van gezonde voeding uitdragen en daarom delen we ook elke dag dag gratis fruit uit en verantwoorde tussendoortjes."

Leerlingen enthousiast over gratis fruit

Volgens Bezuijen zijn de leerlingen erg enthousiast over het gratis fruit. "Ik word regelmatig aangesproken in de pauze met de vraag waar het fruit ligt, wat voor fruit het is of ze komen vertellen dat het fruit op is. We merken dat wanneer ze ervoor moeten betalen het niet aantrekkelijk is, maar op deze manier werkt het en is de aftrek groot."

Volgens Loïs van den Berg, coördinator gezonde jeugd, gezonde toekomst bij de GGD, is het heel belangrijk dat kinderen en jongeren minimaal drie keer per dag een gezonde maaltijd krijgen. "Behalve dat het noodzakelijke bouwstoffen zijn voor je lichaam, je kan groeien, concentreren en presteren, is het ook zo dat gezonde voeding de kans op obesitas en diabetes verminderd. En we merken ook dat wanneer je hier op jonge leeftijd mee begint, dat uiteindelijk kan bijdragen aan het ontwikkelen en behouden van die gezonde levensstijl." Ze is daarom ook blij met dit initiatief vanuit de overheid om scholen te ondersteunen.

De gezonde school-aanpak

Maar wat Van den Berg betreft zou in een ideale wereld élke leerling op school een gratis ontbijt en/of lunch moeten krijgen. "Dat zou de beste oplossing zijn, omdat je als school een gezonde lunch kan aanbieden, waardoor er geen uitzonderingen zijn en leerlingen ook meteen iets leren over gezonde voeding, wat hopelijk in de toekomst iets oplevert. En de overheid zou dit moeten faciliteren."

Bezuijen merkte wel dat de leerlingen die op haar school in aanmerking komen voor een gratis lunch zich in de eerste paar weken schaamden en wat terughoudend waren. "Maar doordat we er als school in die beginperiode veel aandacht aan hebben besteed kwam er op een gegeven moment een positieve vibe door de school op gang. De leerlingen gingen elkaar ondersteunen en het werd algemeen geaccepteerd. En nu is het de normaalste zaak van de wereld. De ene leerling neemt zijn lunch mee en de ander krijgt het op school, simpel."