Heb je een vwo-advies en houd je wel van een extra uitdaging? Dan is tweetaligonderwijs dé keus voor jou! Nehalennia SSG locatie Breeweg is een officiële TTO-school, waar al 15 jaar Tweetalig Onderwijs wordt gegeven.

Waarom TTO?
Op school, maar ook daarbuiten komt er veel op je af. Op het TTO helpen wij je om je blik op de wereld te verruimen, kennis te maken met andere culturen en aan de slag te gaan met actuele uitdagingen en problemen. Aan de hand van extra creatieve opdrachten duik je in allerlei interessante thema’s, waardoor je de wereld door een andere bril gaat bekijken. Daar hoort natuurlijk ook het leren van dé wereldtaal Engels bij. Daarom kies jij voor TTO: in 3 jaar tijd word je een échte wereldburger!

 

Wat doe je?
Je krijgt extra Engels en volgt ook andere vakken (minstens de helft!) in het Engels, zoals onder meer wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis en biologie. Onze TTO-docenten zijn ‘native speakers’ of hebben een speciale opleiding gevolgd, zodat hun Engels het vereiste niveau heeft. Daarnaast helpen ze je naast hun eigen vak, ook met het Engels door actieve lessen waar je veel aan het woord komt en de zogenaamde CLIL-methode. Je leert dus tegelijkertijd nieuwe vakken én nieuwe woorden!

Ook werken we veel en vaak samen met scholen in het buitenland, hebben we allerlei leuke activiteiten op school én gaan we elk jaar op reis naar een verrassende plek in Europa.

 

Keuzes
Naast je reguliere vakken zoals wiskunde, Engels en Nederlands volg je een keuzevak. Je kunt kiezen tussen Technasium, Kunst & Cultuur en Sport & Lijfstijl. 

Keuzes onderbouw 

Keuzes bovenbouw 

Voor wie?
TTO wordt gegeven in klas 1, 2 en 3 van het atheneum en gymnasium. Wil je in de bovenbouw verder met Engels op hoog niveau, omdat je misschien wel naar een Engelse of Engelstalige universiteit wilt? Dan ga je in klas 4, 5 en 6 van het vwo verder met Cambridge English. Nehalennia is door de Cambridge English Language Assessment erkend als ‘Exam Preparation Centre’ voor de CPE-opleiding.

 

Docenten
De TTO-docenten waar je les van krijgt zijn bij voorkeur ‘native speakers’. Ze hebben een speciale opleiding gevolgd, zodat hun Engels het vereiste niveau heeft. Ze gebruiken activerende werkvormen, waarbij de leerlingen veel aan het woord komen. Uiteraard geef jij dan antwoord in het Engels. 

 

Kwaliteit
Een school die TTO aanbiedt, moet aan de eisen van NUFFIC voldoen en dat voldoet onze school. NUFFIC is de Nederlandse organisatie voor internationalisering en Tweetalig Onderwijs. Iedere vijf jaar inspecteert deze erkende organisatie onze TTO-afdeling om de kwaliteit te garanderen. Als TTO-leerling krijg je minimaal de helft van de lessen in het Engels. Het niveau waarop les wordt gegeven, is gelijk aan dat van het reguliere vwo – natuurlijk mét de extra uitdaging!

 

Wijde blik
TTO en Cambridge English vergroten je kansen op toelating tot een vervolgstudie in het buitenland, maar de belangrijkste reden om voor TTO te kiezen, is dat het je blik op de samenleving verruimt, bijvoorbeeld doordat je met scholen over de hele wereld aan projecten werkt en zo leert over andere culturen en manieren van leven.

 

Wereldburger
Eén van de pijlers van TTO op Nehalennia is wereldburgerschap. Via projecten kom je in aanraking met verschillende culturen en bereiden we je voor op een steeds internationaler wordende wereld. In het kader van wereldburgerschap ga je samen met je klasgenoten op verschillende excursies.

 

Taalvaardig
Jouw taalvaardigheid neemt enorm toe. Angst voor een afnemende kennis van het Nederlands is dus niet nodig. De lessen van sommige vakken blijven in het Nederlands. In de bovenbouw geldt dat vanwege de voorbereiding op het eindexamen voor alle vakken. Vrijwel alle TTO-leerlingen kiezen er in de bovenbouw voor om Cambridge Engels te volgen.

Voor meer informatie over TTO, kan je contact opnemen met de coördinatoren van onze TTO-afdeling via tto@nehalennia.nl.