Technasium

Heb je interesse voor bèta-vakken zoals wiskunde, biologie en scheikunde, ben je creatief en werk je graag samen? Dan is Technasium iets voor jou!
Technasium

Waarom Technasium?
Een technisch beroep lijkt jou wel wat. Bijvoorbeeld civiel-technisch ingenieur, bouwkundige of biomedisch ingenieur. Je onderzoekt bestaande natuur- en/of wetenschappelijke problemen in (de nabije omgeving van) Zeeland. Je gaat serieus aan de slag met je groep om oplossingen te bedenken. Tijdens de uitwerking verplaats je je in het bijbehorende beroep. Zo ervaar je wat het werkelijk inhoudt en of het iets voor jou is.  

Wat doe je?
Het vak onderzoek en ontwerpen (O&O) staat centraal. In de onderbouw werk je gedurende negen tot twaalf weken aan een project. Belangrijk is groepswerk. Leren samenwerken is één van de doelen van het Technasium. We werken aan projecten zoals het ontwerpen van een (school)plein en het bedenken van technische aanpassingen in een huis voor mensen met een beperking. Je onderzoekt het gevaar van een energiedrankje en doet mee aan de First Lego League (FLL) wedstrijd. In de bovenbouw sluit het vak af met onder andere een keuzeproject en een meesterproef. Bij elk project neem je een kijkje in de praktijk. Aan het einde van een project presenteer je het resultaat aan de opdrachtgever en/of expert die bekend is met het probleem. Deze geeft een productcijfer. De docent kijkt naar de samenwerking in de groep.

De inrichting van het 'nieuwe' lokaal is zo ingericht dat werken in groepen makkelijk gaat. Je kunt samen brainstormen over ideeen en oplossingen op verschillende plekken in het lokaal. 
Je leert projectmatig werken en dat is een goede basis voor je vervolgopleiding. Deze manier van werken wordt veel toegepast in vervolgopleiding en je hebt dan al een voorsprong.   

 

Voor wie?
Elke brugklasser (HAVO-kansklas, HAVO en VWO) kan kiezen voor het Technasium. Dan volg je het vak in elk geval in klas 1, 2 en 3. Aan het einde van de derde klas kun je, als je kiest voor de profielen natuur en techniek (NT) of natuur en gezondheid (NG), O&O in je vakkenpakket opnemen en examen doen in dit vak.

Kijk voor meer informatie over Technasium in de Schoolgids, in onderstaande flyer of neem contact op met mevrouw Meulmeester, via m.meulmeester@mondia.nl of mevrouw de Jonge via i.dejonge@mondia.nl

Direct naar: www.technasium.nl